Recepty bohaté na bílkoviny - pro vegetariány a vegany

Nechte se inspirovat výbornými recepty, které obsahují velké množství bílkovin a mohou se tak stát součástí vaší vyvážené veganské či vegetariánské stravy.

Přemýšlíte nad tím, jestli je v zelenině dostatečné množství bílkovin?

Existují rostlinné produkty s vysokým obsahem bílkovin, např. tempeh, tofu, sója, oves, pšeničné klíčky, quinoa, pivovarské kvasinky. Některé potraviny je zase třeba kombinovat s jinými, aby fungovaly jako kompletní zdroj bílkovin, např. cereálie, luštěniny, oříšky, zeleninové nápoje, semínka a další. Jednotlivé rostlinné bílkoviny sice mohou postrádat esenciální aminokyseliny, ale pro vegany a vegetariány je klíčová pestrá strava se směsí barevné zeleniny.

Využijte rostlinné bílkoviny k přípravě pokrmů, které vynikají jak chutí, tak výživností. Je to jednoduché, chutné a ano, zelenina dokáže uspokojit vaši potřebu bílkovin. V jednoduchosti je krása!

Zlatá pravidla

• Vždy si projděte etiketu ingredience, abyste se ujistili, zda daná potravina splňuje všechna vaše dietní omezení. Recepty přizpůsobujte konkrétním preferencím a potřebám.

• Konzultujte s výživovým poradcem či zdravotníkem, abyste měli jistotu, že jídlo, které jíte, splňuje vaše konkrétní výživové potřeby.

13 potravin bohatých na bílkoviny

• vejce • mléko, jogurty a další mléčné produkty • fazole, cizrna, čočka, arašídy a další luštěniny • brokolice • hrášek • edamame (nedozrálé fazolky sójových bobů) • tofu • tempeh • seitan • quinoa • oříšky • dýňová a další semínka • oves a další cereálie a obiloviny

Veganské recepty

Vegetariánské recepty

V hlavní roli je dnes tempeh

Tempeh je potravina vyrobená z fermentovaných sójových bobů nebo jiných luštěnin. Je bohatý na bílkoviny, vitamíny a minerální látky a po staletí je neodmyslitelnou součástí indonéské kuchyně. Dá se dusit, opékat nebo kombinovaně dusit a následně péct či smažit.

Recepty bez obsahu mléka a vajec

Recepty bez sóji

V hlavní roli quinoa

Quinoa je rostlina pocházející původně z Jižní Ameriky, konkrétně z pohoří And. Již od pradávna je známá jako „matka všech zrn“. Obsahuje velké množství bílkovin, neobsahuje lepek a je vhodná i pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Quinou si můžete dát jako cereálie ke snídani, v hlavním jídle i v salátech. Mouku z quinoi lze použít na pečení chleba i dezertů. Koupíte ji ve formě zrn, která mívají tři barvy podle intenzity chutě - bílá (jemnější), červená a černá (intenzivnější).

Recepty s quinoou

Bezlepkové recepty

Naplňte si spižírnu alternativními potravinami

S pomocí Thermomixu® je snadné vytvořit si základní suroviny v pohodlí domova:

● zeleninové nápoje ● sýry na rostlinné bázi ● jogurty bez laktózy ● bezlepkové mouky ● omáčky bez smetany ● alternativní druhy másla ● proteinové tyčinky ● tempeh ● seitan

Alternativní základní potraviny bohaté na bílkoviny

Tip Cookidoo®

Když chcete vyhledat recept bez určitých surovin, jednoduše použijte filtry a vylučte ty, které ve svých receptech nechcete. Příklad: mléko, vejce, mouka…

Síla bílkovin

Objevte důležitou roli bílkovin a jejich vliv na naše celkové zdraví, a přečtěte si praktické tipy, jak zlepšit příjem bílkovin, ať jste vegetariáni, vegani nebo jíte všechno.

Vše o bílkovinách